Κρίση πανικού & Κρίση άγχους. Ακούμε τί θέλουν να μας πουν;

Όταν η αναπαραγωγή μιας ομαλής συνθήκης είναι δύσκολη και οδηγεί σε μια πλειάδα εμπειρικών ανωμαλιών, τότε βρισκόμαστε σε ‘κρίση’ (αρχαιοελληνικό ρήμα «κρίνω», το οποίο αρχικά σήμαινε «διαχωρίζω»).

Όταν μία κατάσταση όπως η παραπάνω ωθεί στην όξυνση της κριτικής και την ανάληψη μιας σειράς αποφάσεων ή αξιολογήσεων οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν, τότε βρισκόμαστε πάλι σε ‘κρίση’ (κατάσταση η οποία αναγκαία ωθεί στην κριτική και την απόφαση).

Στην ελληνική γλώσσα, οι δύο έννοιες συμπυκνώνονται σε μία λέξη για να καταδείξουν ότι η ‘κρίση’ επισύρει ‘κρίση’.

Η κρίση λοιπόν, αποτελεί την ένδειξη αλλά και την ευκαιρία να εξυγιανθεί ένας μηχανισμός του οποίου η λειτουργία έχει διαταραχθεί.

Οι ενδείξεις μίας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν: αίσθηση επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου, φόβο απώλειας ελέγχου ή θανάτου, ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο ή ρίγος, δύσπνοια ή αίσθημα πνιγμονής στο λαιμό, εξάψεις/εφίδρωση ή αίσθημα ψύχους, ναυτία, κοιλιακό άλγος και κράμπες, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, ζαλάδα, λιποθυμία, μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος και αποσύνδεση από την πραγματικότητα.

Οι ενδείξεις μίας κρίσης άγχους περιλαμβάνουν: ανησυχία και υπερεγρήγορση, εύκολη κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, αίσθημα πως το μυαλό είναι κενό, ευερεθιστότητα, μυϊκή ένταση, αίσθημα παλμών στο στομάχι, δυσκολία στον έλεγχο των σκέψεων και προβλήματα στον ύπνο.

Μια κρίση άγχους είναι μια έντονη σύντομη ή και παρατεταμένη περίοδος άγχους. Είναι πολύ πιο σοβαρή από το απλό αίσθημα του άγχους, αλλά λιγότερο σοβαρή από την κρίση πανικού.
Μερικές φορές μια κρίση άγχους αποτελεί τον προάγγελο της κρίσης πανικού.

Μία κρίση πανικού, (κλινικός ορισμός) είναι «ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία».

Μία κρίση πανικού έχει διάρκεια περίπου 10-15 λεπτά και μερικές φορές τα άτομα που παθαίνουν κρίση πανικού νομίζουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση μίας ή δύο κρίσεων πανικού στην ζωή μας, συνήθως σε περιόδους έντονου στρες και πίεσης. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού αποτελούν συνήθως σύμπτωμα της “διαταραχής πανικού”, για αυτό είναι απαραίτητο η διάγνωση και η παρακολούθηση να διεξάγονται αποκλειστικά από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Όποια και αν είναι η κρίση που αντιμετωπίζετε:
  • Εστιάστε στην ανάγκη που αποκαλύπτει και στην αλλαγή που προμηνύει
  • Εμπιστευτείτε τους ειδικούς και «ακούστε» πολύ προσεκτικά «όσα έχει η κρίση να σας πει»
  • Κινητοποιηθείτε υπεύθυνα προς τις αλλαγές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας
Πληθώρα ερευνών καταδεικνύει την σημασία της συστηματικής άσκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού αλλά και γενικότερα την συνεισφορά στην διαχείριση του άγχους και των στρεσογόνων παραγόντων. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η άσκηση λειτουργεί πάντα προς όφελος της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα εμφανή, η προληπτική της δράση έχει σίγουρα άμεσα αποτελέσματα ακόμα και όταν αυτά δεν είναι άμεσα και προφανή.

Ζωή Καραμπασιάδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
HR & Stress Management Specialty
HR Business Partner MP Balatsinos
www.whitethought.org
Καρόλου Ντηλ 18, 6973 340 374