Η Άσκηση ως σύμμαχος στη διαχείριση της Κατάθλιψης.

Ένας στους δέκα Αμερικανούς παλεύει με την κατάθλιψη και η αντικαταθλιπτική αγωγή είναι ο πλέον συνήθης τρόπος αντιμετώπισης της νόσου. Τα φάρμακα ωστόσο δεν είναι πάντα η μόνη λύση.

Η σύγχρονη έρευνα αποδεικνύει ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία. Για κάποιους ασθενείς η άσκηση θα λειτουργήσει ως ήπιο αντικαταθλιπτικό ενώ δεν ενδείκνυται μεμονωμένα στις περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης στις οποίες απαιτείται σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Ο τρόπος δράσης του αντικαταθλιπτικού που ονομάζεται «άσκηση».

Η άσκηση αποδεδειγμένα ενεργοποιεί ένα βιολογικό ντόμινο θετικών επιδράσεων για την υγεία όπως η πρόληψη για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, η βελτίωση του ύπνου και η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

Η άσκηση υψηλής έντασης ενεργοποιεί την έκκριση των ορμονών της χαράς, των ενδορφινών, οδηγώντας στα συναισθήματα ευφορίας που αναφέρουν οι δρομείς.

Για τον απλό πληθυσμό ωστόσο, το πραγματικό όφελος βρίσκεται στην χαμηλής έντασης άσκηση που καταφέρνουμε να διατηρήσουμε σε βάθος χρόνου.

Αυτής της μορφής η άσκηση επιταχύνει την παραγωγή των ορμονών που ονομάζονται “αυξητικοί παράγοντες” οι οποίες επιδρούν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος με την δημιουργία νέων συνάψεων. Αυτή η θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία βοηθά σίγουρα να αισθανόμαστε καλύτερα.

Σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη έχει παρατηρηθεί ότι ο Ιππόκαμπος, το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της διάθεσής μας, ήταν μικρότερος σε μέγεθος. Η άσκηση ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στον Ιππόκαμπο, τα οποία με την σειρά τους δημιουργούν νέες συνάψεις, και βοηθούν πολύ σημαντικά στην διαχείριση των καταθλιπτικών συναισθημάτων.

Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσουμε;

Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης, η διαταραχή του ύπνου, η μειωμένη ενεργητικότητα, οι διαταραχές στην όρεξη, οι σωματικοί πόνοι και η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο θα μειώσουν εξαιρετικά την πιθανότητα να κινητοποιηθεί κάποιος για να ασκηθεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να “σπάσει” ένας τέτοιος φαύλος ο κύκλος.

Η επιτυχία να καταφέρει κάποιος να σηκωθεί και να προσθέσει λίγη ενεργητικότητα, θα βοηθήσει σίγουρα. Ξεκινήστε απλά με 10 λεπτά περπάτημα ή κάποια άλλη δραστηριότητα που θα απολαμβάνετε. Σύντομα τα 5 λεπτά θα γίνουν 10 και τα 10 θα γίνουν 15. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την έναρξη της προσπάθειάς σας σίγουρα θα αισθάνεστε καλύτερα.

Η άσκηση αποτελεί μία μακροχρόνια θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιλέξτε το είδος που θα σας ευχαριστούσε να επαναλαμβάνετε σε βάθος χρόνου και θα σας έδινε το κίνητρο να παραμείνετε ενεργοποιημένοι.

Όλα τα είδη άσκησης και κίνησης θα ωφελήσουν, υπάρχουν ωστόσο κάποια που είναι πιο πιθανό να δώσουν άμεσα αποτελέσματα: η ποδηλασία, ο χορός, η κηπουρική, το χαλαρό τρέξιμο σε σταθερό ρυθμό, η ήπια αερόβια άσκηση, το τένις, η κολύμβηση, το περπάτημα και η yoga.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημασία της κοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με κατάθλιψη, η συμμετοχή σε ένα ομαδικό πρόγραμμα άσκησης θα μεγιστοποιούσε σίγουρα τα οφέλη. Η ομάδα μπορεί να απαρτίζεται και απλά από κάποιο φίλο ή την οικογένεια μας.

Συνδυάστε τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας με τα οφέλη της ένταξης σε μια ομάδα και συνδυάστε την ενίσχυση του αισθήματος της αποδοχής με αυτό της ευεξίας.

Για θέματα Ψυχικής Υγείας απευθυνόμαστε μόνο σε αδειοδοτημένους Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους οι οποίοι υπεύθυνα θα προτείνουν την λύση που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Ζωή Καραμπασιάδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
HR & Stress Management Specialty
HR Business Partner MP Balatsinos
www.whitethought.org
Καρόλου Ντηλ 18, 6973 340 374