5 Τρόποι να προλάβουμε την Επαγγελματική Εξουθένωση

76% των συμμετεχόντων στην ιδιαίτερα πρόσφατη έρευνα για την ψυχική υγεία (Mental Health America Survey: Mental Health in the Workplace, August 21, 2020) εργάζονται εξ αποστάσεως.

Η εργασία αυτής της μορφής αν και διασφαλίζει τις υγειονομικές προδιαγραφές ασφαλείας της πανδημίας αποτελεί μία κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο στρες αν δεν τηρούνται κάποιες βασικές αρχές.

Αυτά τα πέντε βασικά κόλπα μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προλάβουν την επαγγελματική εξουθένωση και να απολαύσουν τα οφέλη της εργασίας εξ αποστάσεως τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά.

1. Βάλτε όρια

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα όταν δουλεύετε εξ αποστάσεως είναι ότι δεν φεύγετε ποτέ από το γραφείο, είναι λοιπόν απαραίτητο να βάλετε κάποια όρια. Ορίστε έναν χώρο αφιερωμένο στην εργασία από τον οποίο μπορείτε να φεύγετε στο τέλος της ημέρας. Θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να αρχίζετε και να τελειώνετε την εργασία με κάποιο τελετουργικό το οποίο ειδοποιεί τον εγκέφαλο σας ότι είναι ώρα να αλλάξετε από την δουλειά στον προσωπικό χρόνο, και το αντίθετο.

2. Κλείστε τις ειδοποιήσεις στο email της δουλειάς ή άλλες εφαρμογές

Το να κλείνετε το επαγγελματικό σας email όταν δεν δουλεύετε είναι απαραίτητο, δεν πρέπει να είστε διαθέσιμοι όλη την ώρα. Ενημερώστε τον μάνατζερ σας και την ομάδα σας για το γενικό σας πρόγραμμα και πότε πρέπει να είστε εκτός καθήκοντος έτσι ώστε να ξέρουν πότε μπορούν και πότε δεν μπορούν να επικοινωνούν μαζί σας.

3. Εγγραφείτε σε περισσότερες δραστηριότητες προσωπικής ικανοποίησης

Οι περισσότεροι παλεύουμε με το κομμάτι της δουλειάς και την διατήρηση της ισορροπίας επαγγελματικής-προσωπικής ζωής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επενδύετε σκέψη και χρόνο σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, σας χαλαρώνουν και σας κινητοποιούν να ενεργοποιήστε και σε εξω-επαγγελματικά πλαίσια.

4. Ζητήστε ευέλικτο ωράριο εργασίας

Το να ζητήσετε ευέλικτο ωράριο απασχόλησης θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Κάποιοι εργοδότες είναι πιο ανοιχτοί στην επικοινωνία, κάποιοι λιγότερο. Αν καταφέρετε να εξασφαλίσετε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις υποχρεώσεις σας, τότε τις ίδιες υποχρεώσεις θα τις δείτε από μια πολύ ευνοϊκότερη οπτική.

5. Συγκεντρωθείτε στο να εργάζεστε τις ώρες εργασίας

Αφιερώστε τις ώρες της δουλειάς σας αμιγώς στην δουλειά και προσπαθήστε να μην επενδύετε αυτό τον χρόνο σε εξω επαγγελματικές υποχρεώσεις. Αν καταφέρετε να είστε παραγωγικός και αποτελεσματικός κατά την διάρκεια του χρόνου εργασίας σας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ολοκληρώσετε την επαγγελματική σας μέρα ικανοποιημένος και να μην αισθανθείτε την ανάγκη να εργάζεστε μέσα στην νύχτα.

Πάρτε τον έλεγχο της ψυχικής σας υγείας.

Ζωή Καραμπασιάδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
HR & Stress Management Specialty
HR Business Partner MP Balatsinos
www.whitethought.org
Καρόλου Ντηλ 18, 6973 340 374




https://hbr.org/2019/08/better-work-life-balance-starts-with-managers
https://store.samhsa.gov/sites/default/files/d7/priv/sma14-4874.pdf
https://www.samhsa.gov/workplace/toolkit/assess-workplace
Langelaan, S., Bakker, A. B., Schaufeli, W. B., Rhenen, W. Van, & Doornen, L. J. van. (2006). Do burned-out and work-engaged employees differ in the functioning of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis? Scandinavian Journal of Work Environment Health, 32, 339-348.